M. LAJČÁK: Aktivity fungovania EÚ sa často prezentujú povrchne až bulvárne

14.06.2012 Bratislava

Bratislava 14. júna (TASR) – Aktivity fungovania Európskej únie sú často prezentované povrchne, niekedy až bulvárne. Myslí si to minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. "Je to jedna z chorôb únie, že nedokáže informovať o svojich aktivitách spôsobom, ktorý verejnosť pochopí a ktorý bude pre ňu zaujímavý. Potom sa ale nemôžeme čudovať, že ľudia zbierajú úplne iné informácie, prípadne nemajú žiadne," konštatoval v rozhovore pre TASR.

Dodal, že jeho ako silne proeurópskeho človeka táto situácia mrzí, keďže si uvedomuje, čo všetko Slovensko vďaka svojmu členstvu získalo a ako z neho profituje. "Hnevá ma, že chýba schopnosť to odkomunikovať ľudsky zrozumiteľným jazykom," dodal s tým, že efektívna zahraničná politika musí autenticky odrážať potreby občanov a štátu. Z tohto dôvodu považuje za dôležitú dobrú informovanosť o európskych záležitostiach. Cieľom jeho rezortu je ich čo najviac priblížiť ľuďom.

V rámci Partnerstva pre oblasť riadenia ministerstvo zahraničných vecí rozbehlo v spolupráci s Európskou komisiou (EK) a Európskym parlamentom (EP) projekt "EÚ záleží na tom, ako žijeme". Jeho hlavnou témou je ekologická politika únie. "V tomto roku by sme mali potvrdiť ďalšie dva projekty," deklaroval Lajčák. Jedným z nich je vydanie učebníc pre stredné školy o európskej dvadsaťsedmičke.

Rovnako má v pláne oživiť tzv. Národný konvent o EÚ, ktorý sa osvedčil pri vstupe Slovenska do európskych štruktúr. "Predtým to bola platforma, kde sme diskutovali naše negociácie so všetkými politickými stranami a sociálnymi partnermi. Dnes by sme ho využili na to, aby sme hovorili o trendoch a strategických procesoch, ktoré v EÚ bežia tak, aby sme do ich formulovania vedeli zapojiť našu odbornú verejnosť," priblížil šéf slovenskej diplomacie a dodal, že podobný model sa MZV SR chystá využiť v rámci definovania cieľov predsedníctva Slovenska v Rade EÚ v roku 2016.
 

Vyberte región